Chamonix 1 – Plan de l’Aiguille & Arête des Papillons

Zo, net terug van een super week in Chamonix! Guido en ik hadden fantastisch weer en hebben onwijs veel kunnen doen.
Ik ben gelijk begonnen met het uitzoeken van de foto’s en dat is nog een behoorlijke klus… De eerste selectie is gemaakt dus gelijk een eerste post.

Aanrijden en omhoog
Na een vroege start en een soepele rit kwamen we aan in Chamonix. Mooi weer, een leuk plan dus de auto droppen en de lift omhoog. Zo konden we alvast acclimatiseren en van het uitzicht genieten. Vroeg naar bed, wekker om 4:45 zodat we met het eerste licht naar onze eerste route kunnen. Ochtendstond heeft goud in de mond!

_DSC6633-bew-BloemenRefugeDePlandeMidi-920px
Supergezellig hutje
_DSC6643-bew-parapenter-920px
Acrobaten in de lucht

Arête des Papillons
Om 5uur aan het ontbijt en tegen 5:30u de hut uit. Tassen gepakt en vol goeie zin naar de graat die ik een ooit eerder met Jelle Staleman heb gedaan. Toen heeft hij hem uitgegidst bij wijze van voorbereiding op zijn examen maar nu op eigen houtje. Dan kan hij tenminste écht op de lijst.

_DSC6648-bew-zonsopgang-PlandeMidi-920px
Magic hour!
_DSC6661-bew-ZonsopgangGuidoAretedesPapillons-920px
Guido onderweg naar de Arête
_DSC6662-bew-zonsopgang-lM-920px
Nog veel sneeuw in l’M

De luchten zijn prachtig zo ’s ochtends vroeg en na een potje scrambelen staan wij bij de instap. De eerste passages zijn makkelijk en doen we op de grote schoenen. Maar dan komen we het moeilijkere stuk tegen en doen we de rotsschoentjes aan. Die grote klompen achterin (wat net past) en door!

Supermooi graniet, droog en lang in de schaduw. Wat super is want zelfs in de schaduw is de temperatuur prima. Ik ben niet zo’n fan van lekker bakken, zeker niet als we aan het klimmen zijn.

Na de 4e toren is er voldoende dag om de Peigne op te stappen. Hier hebben we weinig topo van dus we zoeken de weg die ons het meest logisch lijkt. En dat gaat goed. Behalve dat we een paar keer met de rotsklimschoentjes door de sneeuw moeten maar dat is een kleinigheid. Niet koud, alleen nat…

DSC_6683-bew2-SelfieThijs-920px
Rotselfie
DSC_6670-bew-Aretedespapillons-920px
Guido na toren 4

Vandaag is een inklimdag en het gaat lekker. Maar op een gegeven moment is het toch tijd om de afdaling in te zetten. Niet zeker over hoe we door zouden moeten overleggen we de aftocht en vervolgens zetten we die in. Een paar abseils, waarbij we 2x bijna een verklemt touw hebben, en we staan weer in de sneeuw. Stijgijzers aan petje en buff tegen de zon en richting een welverdient colatje.

Mooie route, goed klimmen en een geslaagde eerste dag. Supertop!

_DSC6694-bew-LaSportivaBatura-920px

No Comments

Post a Comment