Eerste tussenstop Chamonix

10 juni de eerste etappe

De out of office berichten staan aan, de mail staat uit. Wij zijn klaar voor onze 14 daagse zomervakantie! Het is pas begin juni dus nog lang geen vakantietijd waardoor de reis naar Chamonix, onze eerste stop, voorspoedig verloopt.

Het is pas het eerste weekend van het jaar dat de camping open is maar wij zijn gelukkig niet de enige die dit pareltje hebben gevonden. Iedereen heeft zijn eigen afgebakende grasveldje, de gezamenlijke ruimtes zijn van hout en de entree staat vol bloembakken die goed verzorgd zijn en in bloei staan. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de achtertuin van de camping, wij hebben een prachtig uitzicht op de Mont Blanc.

De mooi opgemaakte campingbazin vertegenwoordigt de sfeer van de camping volledig in haar fleurige jurkje met daaronder klompen met hakken. Ze heet ons van harte welkom en mogen een eigen plaats uitzoeken. Nummer 29 bevalt ons wel. De lange reis was eigenlijk een beproeving die wij prima hebben doorstaan, op naar de volgende: de tent!

De tent zit al ruim 10 jaar in de familie dus daar weet Thijs wel raad mee. Bianca is inmiddels al gewend aan de soms onduidelijke opdrachten over wat er bedoeld wordt, dus ook deze beproeving wordt met vlag en wimpel gehaald.

De camping is op loopafstand van het centrum, dus daar wordt even een terrasje gepakt. Ook de Hellofresh is mee op vakantie waardoor de dag wordt afgesloten met een restaurantwaardige campingmaaltijd.

 

11 juni wandeling Brevent

De zon zit nog achter de bergen maar de camping ontwaakt al. Met de berglucht in je neus en het uitzicht op zo’n grote witte berg is het lekker wakker worden. Wij hebben vakantie dus doen het lekker rustig aan. Google vertelt ons dat er om de hoek een boulangerie zit dus wij zijn gegarandeerd van vers stokbrood en alvast een kleine wandeling om de dag goed te kunnen beginnen. Als de Fransen ergens goed in zijn dan is het wel in het runnen van een boulangerie, de winkel puilt uit van de lekkere dingen. Met een goed stokbrood onder onze arm verlaten wij de winkel en genieten wij van een uitgebreid ontbijt bij de tent.

Voor vandaag staat er een wandeling op het programma. Vanuit Chamonix nemen wij de lift naar halverwege de Brevent op 1999 meter om daar een wandeling te maken. Echter komt die kleine erachter dat ze nog nooit zo hoog boven het zeeniveau heeft gestaan en dat wandelen in deze ijle lucht andere koek is dan in het kikkerlandje of de Duitse bossen. Hierdoor wordt het een taaiere klus dan verwacht. De berggeit gaat voorop en bepaalt het tempo waardoor er voetje voor voetje omhoog gesjokt wordt. Wij lopen aan de overkant van de Mont Blanc en haar massief waardoor wij steeds een mooi uitzicht houden. Het weer is prachtig zonnig en warm. Wij blijven ons goed insmeren want ook dat is andere koek op deze hoogte.

Aan het einde van de tocht belonen wij ons zelf met een biertje en genieten nog even van het unieke uitzicht. Ook naar beneden gaan wij met de lift die in het centrum van Chamonix eindigt. Hier hangen wij nog even de toerist uit en strijken neer in de schaduw voor een pizza.

12 juni Aiguille de midi en door naar Genua

Het weer is helaas minder helder dan gehoopt. De Mont Blanc is gehuld in een witte deken, maar toch sluiten wij aan in de rij voor de lift naar de Aiguille de midi. De vrouw achter de kassa waarschuwt ons al voor ‘bad visibility’.

Het digitale bord boven de lift laat ons zien dat het boven 3 graden is…

De lift baant zich een weg door de wolken naar boven, wij stijgen ongeveer 2800 meter. De lift is hoofdzakelijk gevuld met toeristen want op het eindstation is een grote toeristische attractie gebouwd met verschillenden uitzichtpunten, horeca, soevernierwinkeltjes en informatie over het massief. Echter is dit gebied natuurlijk ook een favoriet voor alpinisten en andere buitensportfanaten. Deze vind je dan ook terug in de lift en tussen de toeristen zijn dit eigenlijk de toeristische attracties. Mannen met witte gezichten van de zonnebrand, bepakt en bezakt met bijlen, haken, lawinepiepers, touwen, rugzakken en meer.

Boven aan gekomen is het inderdaad frisjes in onze korte broeken. Gelukkig zijn de donsjes mee, de wind waait om onze oren en overal om ons heen is het wit, wit, wit. Wij staan midden in de wolken. Wij lopen wat rond, hopen op wat opklaringen. Zo nu en dan wordt het zicht even wat beter waardoor wij iets meer te zien krijgen op waar wij eigenlijk staan en wat er om, onder en boven ons heen is. Wij zien dat mensen zich klaarmaken voor een tocht en dat er enkele kleine zwarte stippen afdalen vanuit de alpinistenuitgang. Meer wordt ons helaas niet gegund vandaag op deze hoogte.

 

De tent hadden wij in de ochtend al ingepakt en wij hebben een boot te halen dus wij dalen weer af om ons naar Genua te begeven.

De reis voert ons door de té dure Mont Blanc tunnel en brengt ons naar het warme Italië. Waar wij net nog in 3 graden boven op een berg stonden, zien wij nu de thermometer van de auto oplopen naar 34 graden. Thijs krijgt het er benauwd van.

 

In het plaatsje Campo Ligure houden wij even een stop. Wij hebben nog tijd genoeg totdat de boot vertrekt en misschien kunnen wij nog even een lekkere pasta scoren. Wij komen niet verder dan een ijsje en drankje bij de stamkroeg van het dorp. Maar genieten wel even van de warmte en de Italiaanse gemoedelijkheid.

 

In Genua is het chaos. Voordat wij het weten staan wij in de rij voor de “ passengers terminal” zonder dat wij een ticket hebben voor de boot. Wij komen dan ook niet door de eerste controle heen en moeten onze auto ergens neerzetten om ergens anders weer de reservering om te zetten naar tickets. Als dit geregeld is kunnen wij weer terug de rij in. Wij krijgen een gele stip op de auto, vervolgens een sticker Bastia en voordat wij het weten staan wij in de rij voor onze Looney Tunes boot.

Met uitzicht op de ondergaande zon in Genua varen wij weg. Nu hebben wij alle gelegenheid om ons genoeg te doen aan een te slechte pizza die wij wegspoelen met veel bier. De boot brengt onze deze nacht naar Corsica. Het hoofddoel van onze reis.

2 Comments
 • Wendy

  22 januari 2020 at 11:56

  Op welke camping verbleven jullie in Chamonix?

 • Thijs

  22 januari 2020 at 13:40

  Hi Wendy,
  bedankt voor je bericht en leuk dat je op de site bent gekomen. Wij zaten op een camping aan de Chemin de îlle des Barrats maar kan zo snel de site niet vinden. Wel deze link http://www.chalets-chamonix.com/en/index.php van de Chalets op hetzelfde terrein…
  Hopelijk helpt je dat verder.
  Alvast heel veel plezier in Chamonix!
  Groet Thijs

Post a Comment