Glacier des Améthystes

We hebben een spannende dag voor de boeg aan de oostkant van het dal van Chamonix. De tour start vanaf het topstation van Grand Montets en eindigt op Col du Tour noir. Met een veel ski- en touretappes over gletschers. Opletten geblazen maar ook af en toe rondkijken. Want wat een waanzinnig mooi stuk Mont Blanc massief.

 

Afdalen vanaf topstation Grand Montets

Dat is het eerste wat we moeten doen. Navigeren tussen de spletenzones en een beetje handig op de glacier d’Argentiere. Op het topstation waait het hard en is het koud… Snel in de ski’s.

Eenmaal op de gletscher gaan de velle onder. We staan op een joekel van een gletscher met waanzinnige noordwanden. We kijken op de Verte, Droites en op de Courtes waar Coen ooit een route heeft geklommen. Indrukwekkend!

Glacier des AméthystesGlacier des Améthystes Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Langs Refuge d’Argentiere

Als we de gletscher over zijn skinnen we onder de Refuge door. Ik had stille hoop om even op de chopper te kunnen gaan zitten die op het dak staat. Maar de logische route gaat laag onder de hut langs en stijgt pas later. Volgende keer beter, misschien maar eens als we één van de routes op de noordwanden klimmen…

Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Foto: Valentijn Mees

 

Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Foto: Valentijn Mees

 

Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Als de hut achter ons stappen we een stijl sneeuwveld in gevolgd door een kaalgeblazen graat. We hebben de ski’s inmiddels op de rug want de vellen hebben geen grip meer. En wij hebben het ook lastig, de wind waait hard en trekt aan onze ski’s. Coen heeft ook nog eens hoofdpijn en stiekem begint de tijd ook een rol te spelen. De Col lijkt niet haalbaar… Na een korte pauze gaan we weer lopen. We stappen een paar meter en Coen geeft aan te stoppen. Valentijn en ik gaan samen nog een stukje door om te zien hoever de Col is en toch op de Glacier des Améthystes te skien.

Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Foto: Valentijn Mees

 

Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes Glacier des Améthystes

Foto: Valentijn Mees

 

Mooi skien en een supertour. Nog even focussen voor het laatste stuk gletscher maar het gaat allemaal goed. We skiën het skigebied weer in en het terras op. Eerst maar een colatje, hebben we wel verdiend.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

No Comments

Post a Comment