Heliskiën in Roemenië

Het is 8 uur ’s avonds als ik in het donker weer van Utrecht naar Zeist fiets. Pas nu daalt het avontuur van afgelopen dagen echt in. Tijdens het fietsen gaan mijn gedachten de vrije loop en probeer ik de indrukken van afgelopen dagen te plaatsen. De reis, de vluchten, de afdalingen, de mensen, het land… Ik ben in Roemenië geweest om te heliskiën, een geweldige ervaring en een reis die me zeker bij zal blijven.

Ons avontuur begon met een autorit naar schiphol, een vlucht naar München en daarna naar Timișoara, een als laatste een transfer van ong. 2 uur. Onze (we zijn inmiddels met z’n 13e) bestemming is Muntele Mic, een klein nieuw skigebied wat (zoals ik begreep) nog volop in ontwikkeling is. 2 sleepliften en een stoeltjeslift is alles wat er is maar daar komen we niet voor. Dit weekend gaan we heliskiën. Nieuw voor mij, ik ben benieuwd.


Dag 1
De volgende dag is het weer goed en gaan we de berg op. Een koffietje in het zonnetje, een paar afdalingen in het skigebiedje en dan is het zover. Na wat wachten horen we de helikopter aankomen en als hij eenmaal is geland kunnen we na de briefing gaan vliegen. Als we voor de eerste keer afgezet worden hebben we direct een prachtig zicht op de Tarcu Mountains. Alles loopt glooiend van ons weg, wat een plek om te skiën! We doen die dag 7 runs, op wisselende sneeuwcondities dat wel, maar we hebben geweldige dag.


Dag 2
De tweede dag worden we wakker met mist. Oh jee, als we maar kunnen vliegen… Maar als we na het ontbijt naar buiten kijken is het opgeklaard en gaan we in de skipakken om door de helikopter opgepikt te worden. Het is helder geweest vanacht dus het zal een uitdaging worden voor de gids en piloot om goeie sneeuw te vinden. De condities zijn niet ideaal maar ik treur er niet om. We hebben blauwe lucht, goed gezelschap en prachtige uitzichten. We houden pauze bij de berghut van de eigenaar van het heliskibedrijf en het skigebied en dat ding staat op een geweldige plek. In het zonnetje genieten we van het uitzicht en het zonnetje. Na een tijdje worden we weer opgehaald voor de laatste runs van vandaag. Er staan er weer 7 op en ondanks de matige sneeuwcondities hebben we lekker kunnen skiën. We sluiten af met een paar drankjes in de Sky Lounge (hoogste berghut van het gebied), weer een super dag!


Dag 3
Er staat mist in de voorspellingen van vandaag. En vannacht was het wederom helder. Condities blijven een uitdaging maar we gaan toch vliegen. Wij zijn de 2e groep en de helikopter zet koers naar het topje waar de eerste gedropt zijn. De wolken trekken vlot binnen en na een rondje om het zicht te kunnen inschatten besluit de piloot voor plan B. Te veel mist, te weinig zicht dus een we worden op een andere plek afgezet. Praktisch alle losse sneeuw is verwaaid en als we bij het pick-up point verzamelen besluiten de gidsen om de stekker er uit te trekken. We kunnen niet meer vliegen. Helaas…

En nu? Timișoara verkennen!

We pakken onze tassen en genieten van een heerlijke goulashsoep in onze lodge. Ondertussen is de transfer en het hotel in Timișoara geregeld. Aan het einde van de middag checken we in en verkennen we de stad. Zo pakken we ook nog wat cultuur mee. Een perfecte afsluiter!

No Comments

Post a Comment