Nice ice

Vorige week stond een weekje ijsklimmen op het programma. Een leerzaam en gevarieerd weekje…

Zaterdag:
Alphen > Amersfoort > Chamonix = 16uur in de auto = pijn aan onze kont!

Zondag:
8:15u de lift naar Aiguille du Midi. Koud maar nog weinig wind en een zonnetje. Even kijken of we uberhaupt door de diepe sneeuw heenkomen.
Onderaan Cosmiques icefall besloten deze in te stappen, gaan met die banaan en we zien wel. Alles prima, gaaf klimmen. Maar toen, een moeilijk uitziend stuk verticaal & smal ijs, een flinke lading spindrift, nog steeds -20ºC, aanwaaiende donkere wolken en de voorspelde wind… Mooi geweest! Abseilen, inpakken en wegwezen hier.
Chamonix ging hem niet meer worden. Slecht weer en sneeuw op het programma… Dus andere plannen.

CosmiquesIcefall-prepping
Onderaan de Cosmiques Icefall
CosmiquesIcefall-climbing
Klimmen in de spindrift
CosmiquesIcefall-relais
Hmmm…

Maandag:
Drytoolen in St. Gervais les Bains. Lekker verzuren in de ‘Zoo’. Nog snel wat shoppen en op naar Cogne in Italië. Wat een rit, meer glijen dan rijen maar we zijn er en de ijscondities zijn hier prima!

Dinsdag:
Even inkomen in Lauson. 70m WI3 en een zonnetje op de top. Prima!
Daarna verkassen naar een watervalletje verderop. Bezet! Shiii, dus op zoek naar een andere. Het is rond 12en dus tijd zat… 2u verder… Geen waterval gevonden. Dan maar terug naar de bezette waterval die nu vrij is. Mooi! Onze beurt. Ik neem de eerste lengte van 80º/90º. Mooi ijs en lekker continue, BAM adrenalinerush ook in de pocket! Vervolgens bevriest het touw en is er niks meer mee te beginnen… Dan maar abseilen, klaar voor vandaag.

Lauson-aanloop
Lekker vroeg onderaan de wand
ibex
Half tamme Ibex

Woensdag:
Flash Estivo – 180m WI3 achterin het dal. Wederom 7:45u het hotel uit en 2 uur later staan we onderaan de waterval, mooi ding, wel koud hier. Hier kan de zon niet bij, het ijs is snoeihard en schiet aan alle kanten kapot onder de bijlen. Ook het touw heeft het zwaar en we hebben er allebei geen gerust gevoel over. Op de eerste standplek (in het ijs) besloten we door te klimmen tot de volgende voorbereidde standplek om daarvandaan te abseilen. Nergens wat te bekennen (de gids zei toch anders) maar ‘gelukkig’ een 80x20cm ijspegel. Die zal wel houden… Getest en gelukt. Afdalen en in het zonnetje een theetje. Een beetje in de mineur door deze mislukte missie. Misschien is de andere kant toch beter. We beklimmen Gran Val (130m WI3)… Super!

flashestivo-approach
Flinke klim naar Flash Estivo. Helemaal achterin het dal…
flashestivo-climbing
Guido in Flash Estivo

Donderdag:
Laatste dagje! 7:45u het hotel uit en 8:30u onderaan de wand. Ill Sentiero dei Trol (230m WI3) staat op het programma. Deze klim ging als een speer. Opeenvolgend ijsmuren van 65º/70º en sneeuwvelden. Ze bleven maar komen… Na 11 lengtes en 400hm (i.p.v. 230 zoals in het boekje staat omschreven) zagen we alleen nog maar sneeuw boven ons. Het ijs is op en we moeten nog een eindje terug. Zo gezegd zo gedaan, de abseilmachine aangezwengeld en om 18:00u stonden we weer in het hotel. Afrekenen en terug naar Chamonix, om een MBC burger te scoren en de volgende dag weer terug naar NL te rijden.

SentieroDeiTrol-top
Top & happy
valnontey-afloop
Dat was ‘m dan weer! Tot de volgende keer!
No Comments

Post a Comment