Inzicht

Inzicht

De beste ideeen en inzichten komen wanneer je onder de douche staat of wanneer je staat te wachten op de bus… Vanochtend op de mountainbike was voor mij zo’n moment. Het 2e rondje Schoorl. Zware benen, moeie rug maar wel willen rijden en het liefst hard! Ik betrap mezelf op het idee te willen stoppen, langzamer te rijden. Ik ken het gevoel maar al te goed. Tussen 2 vuren. Stoppen, doorgaan, stoppen, doorgaan… Ik wil wel, ik wil niet, wel, niet… Maar waarom dan?

Van nature is de mens natuurlijk ook gewoon lui. Het liefst zit ie achterover bij het kampvuur en zegt ie anderen wat te doen. Spaar je energie, zoveel mogelijk winst met zo weinig mogelijk inspanning. Maar aan de andere kant, de mens is ook ambitieus. Zodra we op 2 benen zijn gaan lopen zijn we ook dingen gaan verzamelen en willen we steeds meer. Meer eten, meer ruimte, meer spullen en de mooiste vrouwtjes en de grootste grotten… Maar wat een gedoe man, die tegenstrijdigheid. Het liefst zeg ik rijden en dan gaan met die banaan. Weg met die easy-way-out gedachte. Klaar met het stemmetje dat zegt dat het allemaal niet zo nodig hoeft en dat het met wat minder ook goed is. Geen compromissen of tussenwegen meer. Klaar, basta!

En dan… Tja, dan is er eigenlijk ook geen klap aan…

Want dan is er niks meer om voor te strijden. Niets meer om voor te vechten en achteraf te kunnen zeggen dat je ondanks dat het zwaar was, dat je wilde opgeven en dat je langzamer wilde trappen dat je toch door hebt gezet. Dat je jezelf hebt gepusht en een persoonlijke overwinning hebt geboekt. En dat je dan al die lui lekker kan laten lullen wanneer ze je voor idioot verklaren, omdat je op zondagochtend om 7 uur in de auto zit om bij het eerste licht jezelf te blubber gaan rijden. Dat je je er niks van aantrekt omdat je weet dat je voor jezelf hebt gereden. Omdat je jezelf een taak hebt voorgelegd en dat je die hebt volbracht. Dat je jezelf heb uit weten te dagen.

Daarin lag voor mij ineens een nieuw inzicht. Tot een nieuwe manier van het benaderen van uitdagingen. En hoe daar mee om te gaan. Uit het ritje van vanochtend put ik weer nieuwe energie. Voor een volgende training, voor een volgend project, voor een volgende uitdaging.

Na vanochtend voel ik me sterker, moeie poten, maar sterker.

No Comments

Post a Comment