Roadtrip Denemarken

NL – DK

De digitale krekels wekken ons vroeg in de morgen. We maken ons klaar voor onze roadtrip door Denemarken! Via Overijssel het land uit, door naar Bremen richting Denemarken. We overleven de paspoortcontrole en in de schemer rijden we Denemarken in. Skaerbaek is de eerste stop van onze trip. We arriveren bij een boerderij en slapen in het bijhuis met alles erop en eraan, vooral het bubbelbad was een winnaar. We zitten dichtbij de kust en dat is te merken aan de wind als we in het pikkedonker over een 10 kilometer lange weg over zee naar Rømø rijden. Eenmaal op het eiland gaan we op zoek naar een lekkere maaltijd maar het is er uitgestorven…. Uiteindelijk zitten we in een sfeervol TL verlicht restaurant aan een lekker visje.

Langs de kust naar Krik

De volgende dag rijden we naar Ribe. Een prachtig sfeervol dorp. Volledig in de kerstsfeer met prachtig helder weer waardoor het zonnetje alles nog veel mooier maakt! We rijden naar het noorden. Vanaf Nymindegab loopt de weg dwars door Jutland. Met links de Noordzee en haar duingebied en rechts het water van het fjord, super weids, super mooi. Onderweg stoppen we om een frisse neus te halen en de zeewind op te snuiven. In het duingebied zitten overal vakantiehuizen verspreid. In de zomer zal het hier wel een grote bedrijvigheid zijn, maar nu zijn wij de enige toeristen.

Voordat we op de bestemming zijn willen we nog even de benen strekken en de zee zien. We ploeteren door de harde wind over het strand en zorgen dat we voor het donker weer in de auto zitten op weg naar Krik! Onze tweede slaapplaats is op een uitgestorven camping in een lieflijk vakantiehuisje. De sleutel ligt in de brievenbus en we kunnen ons installeren.

Thy

Voor vandaag staat er een wandeling op het programma door het nationaal park Thy. 4,5 uur door uitgestrekte duinvelden. De duinen zien er bruin en harig uit. Bijna knuffelbaar! Alsof er allemaal reuzen met hun dikke buiken en grote bolle billen onder dekentjes liggen te slapen. De wandeling leidt ons van uitzichtpunt naar uitzichtpunt. Uitzicht over de zee, over de duinen, over de bossen. De zon hangt continu lager dan dat we gewend zijn waardoor er een schitterend licht valt maar waardoor je ook het idee hebt dat het steeds al bijna donker wordt. Een gemiste kruising geeft ons extra wandeltijd, maar we arriveren nog net voor het donker weer bij de auto. Terug naar Krik.

Stille nacht stil Denemarken

Kerstavond blijkt in Denemarken een belangrijke avond te zijn. De Denen eten dan hun Kerstmaaltijd met een rijstepudding toe. Hierin zit één amandel verstopt, wie deze vindt krijgt een prijs. Blijkbaar maken de Denen nogal wat werk van hun Kerstmaaltijd en staan ze de hele dag in de keuken in plaats van dat men op straat rondloopt, het is overal uitgestorven. Uit eten gaan ze ook niet, dus geen enkel restaurant is open. De kerstinkopen hebben ze blijkbaar ook al gedaan want ook alle winkels zijn dicht. Hierdoor maakt het plaatsje Thisted een uitgestorven indruk, net zoals Aalborg waar we onderweg ook even stoppen. We komen aan in Skagen, een echt kustdorp. In deze tijd stil maar evengoed sfeervol. We vieren onze kerstavond in onze studio waar we in de keuken slapen. Diner op bed.

Het meest noordelijke puntje

Ons kerstontbijt wordt vroeg genuttigd. Zodat we in het opkomende licht al over het strand lopen. De zon doet flink haar best en geeft ons mooie plaatjes. Heerlijk om zo wakker te worden. Op deze plek komen de Skagerrak en Kattegat bij elkaar. De twee zeeën stromen in elkaar over en elkaars golven botsen hier. Een magisch gezicht deze oneindige bewegingen. Alles bij elkaar is dit meest noordelijke puntje van Denemarken een bijzondere plek. De route leidt ons door de duinen weer terug naar de auto.

Vanaf Skagen rijden we langzaam aan weer naar Nederland. Maar nog één tussenstop te gaan. Op naar Odder, net onder Aarhus. In Aarhus stoppen we ook even maar dit is net zo uitgestorven als Aalborg gisteren. Het is een droevige, druilerige dag door het sombere, drassige weer. Maar in Odder wacht een heerlijke houtkachel op ons. Odder blijkt een echt boerengehucht. Midden tussen de weilanden is het hier heerlijk rustig. Een ideale plek om voor de houtkachel onze eerste kerstdag te vieren, met heerlijke zelfgemaakte tomatensoep.

Morgen weer naar huis, na een fantastisch weekje uitwaaien.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

6 Comments
 • joost

  2 januari 2017 at 06:30

  Mooi verslag van een mooie trip.
  Gaaf man, waanzinnige foto’s weer.

 • Thijs

  2 januari 2017 at 08:17

  Thanks Joost!

 • Chris van den Boom

  2 januari 2017 at 11:45

  Leuk geschreven, leuk gedaan ?. Kerst zoals zij nog nooit is geweest. Op naar een nieuw avontuur.

 • Thijs

  2 januari 2017 at 12:27

  Thanks Chris, avonturen gaan we voor!

 • Niels

  2 januari 2017 at 13:14

  Prachtige foto’s, mooi verhaal en wat een fantastisch weer. Gave trip Thijs!

 • Thijs

  3 januari 2017 at 21:47

  Thanks!

Post a Comment