Cascade

Een weekje klimmen in Vallee d’Aosta. Vanuit Lillaz om precies te zijn. Een gebied wat bekend staat op z’n stabiele condities en fantastische bevroren watervallen. Eerder ben ik met Guido in het naastgelegen dal geweest, waar we ons perfect vermaakt hebben. Nu dus een ander dal met een zelfde ambiance en evengoede italiaanse gastvrijheid.

 

Cascade de Lillaz

Onze eerste waterval ligt vlakbij het hotel en is perfect om weer een beetje in te komen. Een mooie WI3in prima conditie, wel een beetje dunnetjes hier en daar maar prachtig voor onze eerste dag.

DSCN1061-bew-groepsfoto-climbers-920px
Met z’n vieren bepakt en bezakt richting de waterval
_DSC0803-bew-cascadedelillaz-koen-920px
Samen met Koen aan touw. Soepel klimmen

 

Met m’n nieuwe capture-pro clip kon ik supermakkelijk bij m’n nieuwe camera. Onwijs leuk om goeie foto’s te kunnen maken. Dubbelfun!

_DSC0799-bew-cascadedelillaz-joery-920px
Joery in actie

 

Flash estivo

Aan het begin van het dal bleek het ijs nog aan de dunne kant te zijn. Op zoek naar iets dikker ijs bedachten we naar het verste hoekje in het andere dal te gaan. Flash Estivo heb ik met Guido ooit geprobeerd maar daar zijn we snel uitgestapt omdat hij toen niet goed in conditie was. Nu dus poging 2, maar eerst nog daar zien te komen. Een aanloop van ong. 2:30u is in ieder geval een lekkere warming up.

_DSC0822-bew-valnontey-granparadiso-920px
Prachtig uitzicht op de Gran Paradiso
_DSC0830-bew-flashestivo-aanloop920px
_DSC0843-bew-flashestivo-koen-920px
Koen in de 2e lengte
_DSC0870-bew-flashestivo-top-920px
Team blauw = happy
DSCN0578-bew-flashestivo-rappel-920px
Johan in de afdaling – foto @Joery
_DSC0889-bew-cognebynight920px
Lange aanloop is lange afloop, mooie lichtjes in Valnontey

 

Tutti Relativo

Dag 3. Nog steeds stralend weer en tijd voor iets moois. We hoorde dat Tutti Relativo (WI4) goed was en we hebben hem vanuit het dal al even staan te bekijken. Deze waterval hebben Johan en Joery eerder geprobeerd maar niet uitgeklommen. Nu zag hij er inderdaad goed uit. Wel weer anders dan de vorige keer zoals ik begreep, maar ja het blijft bevroren water… Aan touw en lekker klimmen.

_DSC0890-bew-tuttirelativo-lillaz-aanloop-920px
Al snel mooi uitzicht op de lijn
_DSC0915-bew-tuttirelativo-lillaz-920px
Een paar andere jongens was ons voor
DSCN0599-bew-comp-tuttirelativo-lillaz-920px
Mijn beurt
_DSC0960-bew-comp-tuttirelativo-lillaz-920px
Een mooie spot gevonden voor een goede fotoshoot

_DSC1040-bew-tuttirelativo-lillaz-920px
Op de terugweg de vrijstaande pilaar nog een keer. Gewoon omdat het kan.

 

Sneeuw!

En toen ging het sneeuwen. Logisch want het was kerst, maar niet ideaal. En in combinatie met wind betekend dat een verhoogd lawinegevaar. En daar waren we getuigen van toen we onderaan onze route van die dag stonden. Gelukkig niet aan onze kant maar aan de andere kant van het dal zagen we het al stuiven. En toen we bedacht hadden toch om te draaien kwam er een grote lawine los.

Dan maar andere dingen. Eerst een goeie kerstfoto en toen naar Chamonix om in het dorpje te kijken en in St. Gervais te drytoolen. Ook leuk.

_DSC1071-bew-gropepsfoto-kerstmutsen-920px
Buon Natale

Pow-day 2

Het was even op gehouden maar 2e kerstdag begon het gewoon weer vrolijk met sneeuwen. Nog steeds niveau 3… What to do?

DSCN1063-bew-sneeuwklokjes-920px
Sneeuwklokjes
DSCN0630-bew-negativefeeling-aanloop-920px
Diep sporen

 

Toen Joery voorop liep begon het ineens te schuiven. Toch best instabiel allemaal. Helaas… Dus er zat niets anders op dan terug. Samen met Joery een rondje gelopen en later in de middag een drytooltuintje opgezocht in Cogne zelf. Daar hoefde we in ieder geval de auto niet voor uit te graven.

DSCN1086-bew-wandelingbrug-920px

DSCN1105-bew-drytooltuincogne-920px
Mooi stukje mixed

 

Lillaz Gully

En toen weer een stralende dag. Geen wind dus we konden weer wat doen. Johan en Koen besloten nog een keer Cascade de Lillaz te klimmen. En ik ben samen met Joery naar Lillaz Gully gelopen. Of moet ik zeggen gezwommen… De sneeuw was heupendiep dus dat was nog best een tour.

DSCN1115-bew-lillazgully-aanloop-920px
First tracks
DSCN1118-bew-lillazgully-halfway-920px
Halverweg de route
DSCN1127-bew-lillazgully-view-920px
Prachtig uitzicht op de Mont Blanc

 

Het was een mooie week! Ondanks de wisselende condities toch veel kunnen doen. Maar toch een dagje eerder naar huis. Want ik ben oom geworden en ik wil die kleine Daan heel graag zien!

No Comments

Post a Comment